ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ

Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Φηγώδη (Fagales)
Οικογένεια: Φηγοειδή (Fagaceae)
Γένος: Καστανέα (Castanea)
Είδος: C. Sativa

Η καστανιά χρησιμοποιείται σε καστανεώνες για παραγωγή καρπών και ξυλείας. Η ετήσια παραγωγή μας από 18.000 τόν. τη δεκαετία του 60 μειώθηκε σήμερα στους 12.000 τον. Η χώρα μας αντί να είναι εξαγωγική, εισάγει 6-7.000 τόν. ετησίως νωπό κάστανο από την Τουρκία, την Πορτογαλία, την Κίνα και τη Ν. Κορέα και άγνωστη ποσότητα μεταποιημένου από τη Γαλλία και την Ιταλία.
Το κάστανο καταναλώνεται στην Ελλάδα κατά 90% νωπό και μόνο το μισό χρόνο, δηλαδή τρεις μήνες πριν και τρεις μήνες μετά τα Χριστούγεννα.
Η μεταποίηση κάστανου είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Πανάκριβα ηδύποτα παράγονται με γεύση κάστανου. Το στεγνό αποφλοιωμένο κάστανο αποτελεί καθημερινότητα στην Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Η κρέμα κάστανου, οι τούρτες, τα marrons glacés αποτελούν ακριβοπληρωμένα επιδόρπια.
Η ξυλεία της καστανιάς θεωρείται πολύτιμη. Η χειροποίητη διαμόρφωση της καστανιάς αμείβεται με υψηλά μεροκάματα. Οι πάσσαλοι καστανιάς πιστεύεται ότι διαρκούν για μια ζωή. Στο Άγιον Όρος αλλά και στην κατασκευή παραδοσιακών οικιών η καστανιά προτιμάται λόγω της αντοχής της και του ελκυστικού της χρώματος. Έπιπλα εξαιρετικής καλαισθησίας κατασκευάζονται από ξύλο καστανιάς.
Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις της καστανιάς
Στη Β. Ελλάδα αναπτύσσεται στην υψομετρική ζώνη 300-700 μ., στην Κεντρική 400-800 μ. ενώ στη Νότια Ελλάδα στα 500-900 μ.
Απαιτεί έδαφος αμμώδες ή αμμοπηλώδες, καλής αποστράγγισης με pH 4.5 - 6.5. Απαλλαγμένο από Ca.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

* κάποιες από τις αναφερόμενες ποικιλίες δεν πολλαπλασιάζονται από το φυτώριό μας